'El País' s’alinea amb la ‘Brunete mediàtica’ i lloa la tisorada de Rajoy

Notícia apareguda al Triangle: http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/07/_el_pais_s_alinea_amb_la_brunete_mediatica_i_lloa_la_tisorada_de_rajoy_31025.php

'El Periódico' és l’únic diari generalista que critica les noves retallades. “No podem escollir” i “imprescindible” a 'El Mundo' i 'ABC', respectivament. 'La Razón' hi posa el component abnegat i religiós titulant “Sacrifici” a la portada
El diari El País, igual que ha fet el PSOE, han decidit no criticar les noves retallades imposades dimecres pel Govern popular de Mariano Rajoy, i dictades en el memoràndum del rescat per les altes instàncies europees i finançeres. El rotatiu del grup Prisa, afí a les tesis socialistes, presenta la nova onada de tisorades com a inevitable, amb un titular relativament neutre “Rajoy prova d’evitar l'enfonsament amb la major retallada de la democràcia”, però citant al president al subtítol de la portada amb les paraules “No hi havia cap altre remei que fer-ho”. I encara va més enllà el rotatiu madrileny, ja que a la seva editorial, que inclou, en part, a la portada, defensa sense embuts totes les mesures que el PP va presentar i l’únic aspecte que critica és que no s’hagin dut a terme abans, tot i que remarca, com fa el PSOE, que el pacte amb l’oposició serà imprescindible per tirar-les endavant.

En una línia similar lloa l’editorial de La Vanguardia les tisorades de Rajoy però li retreu que “s’hauria pogut anar més de pressa”. José Antic segueix l’editorial destacant i aplaudint l’absència de crítiques des de les formacions del PSOE i CiU a les retallades i acaba comparant el President del Govern amb Winston Churchill i els seus discursos d’excepcionalitat, austeritat i contundència. A la portada hi figuren eufemismes com “El gran ajust” al titular o “Mesures per estalviar 65.000 milions fins al 2014” i fins al subtítol no apareix la paraula retallada.

El Mundo
 i ABC titulen d’una forma similar, ja que destaquen el caràcter inevitable de la retallada, amb un “Rajoy: 'No podem escollir'” a El Mundo i “Ajust ‘imprescindible’ de Rajoy per a una situació ‘extrema’” a ABC, que per cert destaca en portada la fotografia d’un agent antidisturbis caigut a terra durant la marca minera, però sense cap ferida aparent, amb el titular “Els antisistema rebenten la marxa minera”. A l’editorial d’El Mundo destaquen també que les retallades s’haurien d’haver fet amb anterioritat i que esperen que els mercats les acceptin i s’aplaquin, deixant ben clar per a qui s’han fet aquestes tisorades.

La Razón, com és habitual, duu les retallades un punt més enllà i titula amb un ambengat “Sacrifici”[ a la imatge]. Ja a l’editorial lloa la “contundència” de les mesures de Rajoy, que també qualifica d’inevitables, i no deixa escapar l'oportunitat, com sempre, de culpar de l’estat de la situació actual als vuit anys anteriors de Govern socialista, segons el rotatiu “un desastre que ara passa factura i demanda enormes sacrificis als ciutadans”.

El Periódico és l’únic mitjà generalista crític amb la tisorada i titula “Cop de destral”. A la seva editorial, també destacada a la portada, dubta de l’efectivitat de les mesures explicant que els països, com Grècia, que han seguit aquest camí, no només no s’han recuperat sinó que la seva activitat econòmica s’ha contret."