Atureu la destrucció dels boscos de Gavà!!!



L’Alcalde de Gavà ha autoritzat una tala massiva d’arbres als boscos del Pla de Carat, en una zona que és molt freqüentada per la població gavanenca com a espai d’esbarjo, esport i relaxació. Centenars d’arbres tallats, alguns de més de 50 anys, s’amunteguen esperant convertir-se en fusta morta. Zones de bosc totalment arrassades. L’excusa, “reduir la densitat d’arbres per a millorar l’estructura del bosc, tal com deia l’estudi ambiental del Pla de Ponent”, no pot ser més ridícula, quan les fotos mostren que s’han tallat arbres aïllats, o que s’han deixat sectors totalment deforestats. Diguem prou a aquest despropòsit!
Dsc_6105
Al juliol es va fer una primera actuació aprop de La Sentiu, que ja va ser denunciada pel Grup Ecologista Les Agulles - Ecologistes en Acció:
Però aquest mes de setembre i octubre, les màquines han entrat a tota la zona boscosa entre el nou Parc dels Bombers i La Sentiu, al peu del turó del Caçagats. Hem pogut comptar MÉS DE 1000 PINS tallats en aquest sector tant petit. A més, s’han obert noves pistes o ampliat els corriols existents per a permetre el pas de maquinària pesada, arrassant racons naturals inaccessibles durant dècades, amb gran valor natural.
D’acord amb un informe escrit signat pel Tinent d’Alcalde José Obispo, les actuacions als boscos “no costen diners a l’Ajuntament i són per a millorar l’estructura del bosc, reduint la dentsitat d’arbres”, escudant-se en l’estudi d’impacte ambiental del Pla de Ponent (molt criticat al seu moment). Però una simple observació de la realitat ens porta a desvetllar la realitat: s’han arrassat desenes de metres quadrats de bosc, on no s’ha deixat ni un sol arbre, mentre que a altres sectors, amb una enorme densitat de petits pins amb poques possibilitats de progressar, no s’ha tocat res. També s’han tallat peus de pi aïllats, especialment al costat del camí que va de la rotonda dels Bombers fins a la Sentiu. És evident que en aquest lloc no hi havia cap “sobredensitat” d’arbres. L’única explicació coherent és que l’empresa forestal ha actuat sota l’únic criteri de rendibilitat econòmica, no pas per a dur a terme capa ctuació de millora ambiental. L’actuació ràpida i indiscriminada amb maquinària pesada és sempre més rendible que una actuació manual amb personal especialitzat. Però molt més destructiva.
Podem resumir els impactes negatius que ha provocat aquesta actuació en:
1. Impacte sobre les persones: Degradació d’un espai natural periurbà de qualitat, opèrdua d’espais amb ombra a la vora del camí, etc.
2. Impacte sobre les espècies i ecosistemes: Efectació directa a la pineda, especialment d’arbres grans i vells, els més valuosos. Aquests són els que alberguen més diversitat biològica: espècies d’ocells que hi nidifiquen o s’hi alimenten, esquirols, etc. L’obertura de grans clarianes o pistes incrementarà la freqüentació
3. Impacte paisatgístic: Degradació visual del bosc i les zones obertes.
4. Impacte antipedagògic: Les destrosses fetes per les màquines a la vegetació, i les imatges de piles d’arbres tallats representen un pèssim exemple de gestió del bosc per part de l’administració pública, que ofereixen un lamentable missatge educatiu a la població en relació al respecte cap a la natura.
Per tot això, s’ha generat una gran preocupació i malestar social per aquest fet, que demostra la insensibilitat del Govern de l’Ajuntament de Gavà cap al medi natural.
No podem oblidar que aquest govern ja té un lamentable currículum de menyspreu cap als nostres boscos. Al gener de 2011 va autoritzar l’arrassament d’una de les millors valls amb vegetació més densa de Gavà:, entre moltes altres actuacions criticables.
No ho permetem! Exiguim a l’Alcalde de Gavà i al Tinent d’Alcalde que respectin la natura, i que restaurin tot allò destrossat!
En signar, la teva carta s'enviarà a Joaquim Balsera, Alcalde de Gavà; José Obispo, Tinent d’Alcalde de Governació, Mobilitat i Manteniment de la Ciutat, i a Javier García, Regidor de Sostenibilitat i Patrimoni Natural