Comunicat de BEG davant el rescat al sistema financer espanyol

M'ha arrivat aquest comunicat:


És de lògica denunciar l’evidència que la crisi ha estat causada pel sistema financer, per tant queda més que clar que la reforma laboral i la pèrdua de drets socials han estat un espoli de la dreta neoliberal i del socialisme diluït.

Ahir el ministre d’Economia de l’Estat espanyol va anunciar que Espanya ha sol•licitat el rescat financer per a la Banca en una línia de crèdit de 100.000 milions d’euros que procediran del EFSF/ESM i s’injectaran al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que s’encarregarà de destinar-ho a les entitats que ho necessitin.
 El ministre d’economia espanyol ha dit que no ha estat un càstig a les mesures imposades per l’executiu espanyol, en cert sentit podríem entendre que sigui el “premi” que el govern espanyol esperava a la frase que no paraven de pronunciar: “el govern està fent els deures”. A més a més, que l’executiu alemany conegués el pressupost espanyol abans que els representants democràtics del poble espanyol porta a sospitar que la intervenció, en el cas d’Espanya, ha estat abans de rebre el recat. És en aquest punt on el rescat espanyol és diferent al grec, portuguès i irlandès: les condicions imposades a l’Estat rescatat s’han demanat prèviament al préstec.
 Rescatar el sistema financer no serà més que posar venes a la ferida sense curar-la, per tal de sanar-la cal que s’investigui què s’ha fet de bo i de dolent al sistema financer espanyol i a l’europeu. No podem deixar impunes a aquelles persones o lobbies que estan dedicant-se a destruir economies pel simple plaer d’enriquir-se.
 Tenim molt clar que dir que la població espanyola no haurà de patir el rescat, com a mínim, és jugar amb un grau de cinisme important. Tot i les mesures neoliberals, que mai han tret cap país de cap crisi, el deute i el dèficit pugen i això repercutirà a tothom. No s'entén la negativa del govern espanyol d'obrir una comissió d'investigació per depurar responsabilitats d'aquesta crisi financera que els ciutadans no hem provocat i que estem pagant a cop de retallada.
 Aquests 100.000 milions d'euros de fons que s'injectaran a les entitats financeres a través del FROB computaran com a deute de l'Estat Espanyol i els interessos que aquest generi com a dèficit per a enguany. Destinen recursos públics al rescat de les entitats financeres que han gestionat d'una manera pèssima i sense control i després els ciutadans paguem els plats trencats amb retallades i el desballestament dels serveis públics.
 Ha estat la mostra de què la veritable reforma que demanava aquesta crisi no era la de baixar sous a treballadors, funcionaris i pensionistes, sino a banquers. La veritable reforma que necessitava Espanya no era la laboral sino la financera i que el que està succeint no ve donat per la inoperància del Sistema del Benestar, sinó la inoperància de l’executiu espanyol que s’ha de doblegar davant els interessos d’una Europa segrestada pel capital. Els nostres governants han demostrat una incapacitat per impulsar una veritable reforma de les entitats financeres, a més no han tingut cap estratègia per afrontar la sortida de la crisi econòmica, sortida que no serà possible si no s’activa una reforma fiscal progressiva i socialment justa orientada a dotar a l’Estat dels recursos necessaris per a desenvolupar polítiques públiques, la reactivació econòmica i la cohesió social.
Des de Bloc d’Esquerres Gavanenc demanem transparència en tot aquest procés, una investigació profunda i que es depurin responsabilitats de les persones i/o entitats que ens han portat a aquesta situació. A més creiem que és un bon moment per a demanar a les entitats que entre d’altres mesures les entitats hagin d’admetre l’acceptació de saldar la hipoteca amb la donació del pis i que abans de fer fora a empleats/des es revisin els sous i pensions d’alts càrrecs de les diferents entitats.