Denuncien una tala indiscriminada d'arbres a Gavà i alerten del risc d'incendis que generen les actuacions forestals en ple estiu
Les Agulles–Ecologistes en Acció denuncia les actuacions d’una empresa forestal a la zona de La Sentiu, al terme municipal de Gavà, a la zona perifèrica del Parc Natural del Garraf (a només 50 metres del límit del Parc).
Després de rebre les queixes de veïns del barri de La Sentiu, els membres d’Ecologistes en Acció varen comprovar al lloc dels fets com l’empresa, pel que sembla contractada per l’Ajuntament de Gavà, ha arrasat alguns sectors indiscriminadament, amb la tala d’arbres sans, l’eliminació de vegetació herbàcia i arbustiva, i fins i tot l’ampliació d’alguns corriols que han quedat convertit en camins transitables, degut a l’ús de maquinària pesada.
Consultat l’Ajuntament de Gavà, la justificació oferta és que es tracta de “treballs silvícoles de manteniment ordinari”, desenvolupats des de l’àrea de Via Pública, sense que l’Àrea de Medi Ambient hi intervingués en cap moment.
Els ecologistes consideren que l’actuació és totalment absurda si tenim en compte que aquest sector és àmpliament freqüentat per la població, que ja fa un “manteniment” natural de camins i vegetació, i que és una zona valorada molt positivament pels usuaris dels camins i corriols. La tala indiscriminada d’arbres grans i sans o l’ampliació de corriols i camins no són, en cap cas, “actuacions rutinàries de manteniment i neteja”, que seria més aviat l’esporgada selectiva, la retirada de material sec del terra, la desbrossada de les vores de carreteres i accions similars. A part, s’ha observat com gran part de les branques que s’havien trencat pels diversos temporals de vent no han estat retirats de la zona, cosa que hauria de ser una acció prioritària dins de les tasques de manteniment.
Per això els ecologistes es pregunten quines són les veritables intencions de l’Ajuntament, i per quina raó ha donat permís a aquesta empresa a fer els treballs i apropiar-se la fusta resultant.
A més, recorden que les actuacions de neteja forestal i manteniment de franges de prevenció d’incendis s’han de fer, en cas de ser necessàries, a l’hivern o principis de la primavera, però mai en ple estiu. L’ús de maquinària al bosc (camions, tractors, desbrossadores, motosserres, etc.) genera un risc d’incendi tant a causa de les espurnes que es poden produir pels seus treballs, com pel risc de vessament de productes inflamables (carburants, olis, etc.). Un altre aspecte a considerar és que no s’ha retirat immediatament de la zona les restes vegetals que s’han talat, augmentant així els riscos d’un possible incendi. Aquests riscos, si normalment són inassumibles, en un estiu tant càlid i complicat com l’actual són una temeritat.
El fet que aquesta actuació s’hagi fet des de Via Pública sense coordinació amb l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament també és una mostra més del desinterès del govern municipal de fer les coses amb respecte per la natura, i que demostra el descontrol al govern municipal.