Sortida: La cesquera, una joia botànica gavanenca

slide-3-728El Delta del Llobregat és “únic” entre les zones humides catalanes per comptar amb un sistema dunar molt important, que no trobem a d’altres espais com el delta de l’Ebre o Aiguamolls de l’Empordà. Aquest ecosistema, compost per dunes anteriorment mòbils i ara fixades per la pineda, li dona un especial interès paisagístic i de biodiversitat.

Dintre d’aquest hàbitat es troben les anomenades “depresions interdunars”, que a la pineda de Gavà, i donada la proximitat de l’aqüífer, destaquen per generar tot un mosaic de microzones humides, basses i prats inundables. I en aquests trobem joncs sobre els que s’alça la cesquera (Saccharum ravenae). És una gramínia autòctona de grans dimensions i forma de plomall (veure imatge).

Forma part d’un paisatge dunar que durant segles ha sobreviscut al Delta del Llobregat,  i que a dia d’avui està a punt de desaparèixer, tant al delta com a la resta de Catalunya. Això es degut a la pèrdua d’aquest hàbitats (molt amenaçats, de fet part de la pineda de Gavà no està protegida) i la pressió de un altre plomall que és exòtic invasor, el plomall de la Pampa (Cortaderia selloana) que encara es fa servir a jardineria al delta (i es conrea als vivers de la plana).
  • Quan? Dissabte, 9 de novembre, de 9-14h (aprox.)
  • On? Benzinera de la Pava (Gavà), en el Km 182-183 de la C-31 (auntovia de Castelldefels). Es por arribar amb el bus L94 (veure línia) i també hi ha aparcament per cotxes (veure planol).
  • Activitat: Visitarem un sector de la pineda de la Pava (Gavà) on descobrirem, de la mà de l’expert en Josep Lascurain, la cesquera i el seu paisatge associat.
  • Organitza: S.O.S. Delta del Llobregat i DEPANA.
Socis de DEPANA 1 Eur, no-socies, 2 Eur. Es prega inscripció: info@depana.org, sos.deltallobregat@gmail.com, o Raúl Bastida 639150757) abans de divendres al migdia. IMPORTANT: indicar el nombre de persones.