L’Ajuntament tracta d’impedir l’acte contra l’Outlet de Viladecans


Noticia apareguda a la web "Delta Viu":  http://deltaviu.org/2013/12/16/ndp-lajuntament-tracta-dimpedir-lacte-contra-loutlet-de-viladecans/


 Nota de premsa

161213_Alfonso_Muñoz_IMG_7406

Viladecans, 16 de desembre de 2013
Tot i que aquesta campanya no agrada a l’Ajuntament, no aconsegueix emmordassar el primer acte popular contra l’Outlet. La diversitat de veus i la voluntat de lluita van marcar la versió reduïda de la jornada.

L’Ajuntament de Viladecans va denegar el permís a l’acte, convocat pel Front Comú contra l’Outlet, 48 hores abans que se celebrés, concretament divendres al migdia.

Aquest intent de fer callar aquesta protesta pacífica (la jornada estava plantejada com un acte obert i per a tota la família) mostra un tarannà profundament antidemocràtic per a un govern local que es qualifica d’esquerres, però que promociona descaradament i de manera ben poc transparent un projecte neoliberal i antisocial.

Malgrat això, i considerant que la llibertat de reunió (recollida en l’article 21 de la Constitució) els emparava, els participants van decidir dur a terme un acte amb les intervencions de les entitats convocants i els veïns i veïnes reunides.

Així, els comerciants van recordar el mal que estan fent aquestes grans superfícies (250.000 m2 a la comarca), no només a ells, sinó al teixit social dels pobles; aquest nou centre afectarà tant la vila com els pobles veïns, va destacar el representant dels comerciants de Sant Boi.

En general, van lamentar la hipocresia dels polítics, que, en múltiples reunions, els han manifestat que el petit comerç és el seu model i després apliquen polítiques radicalment oposades: a Viladecans s’està construïnt una gran superfície al centre, i l’Ajuntament no fa més que posar dificultats als comerciants, ara amb la reducció de la recollida de la brossa. Es va lamentar també que, en cas de dur-se a terme l’Outlet, seria un cop letal per al comerç de proximitat, amb una desertització de les zones comercials dels pobles i un augment de l’atur.

Els pagesos van denunciar que són els que sempre s’han de sacrificar, com es va veure amb Eurovegas. Segons en Lluís Parés (Unió de Pagesos), el problema és que els polítics no han canviat de model (del totxo) i que l’esquerra està al servei dels interessos de la dreta. Parés va destacar que a aquesta zona podrien viure de l’agricultura un mínim de 3 famílies.

Els ecologistes van recordar els valors i les funcions de la zona agrícola (espai de lleure, font de sobirania alimentària, recàrrega de l’aqüífer -la gran reserva d’aigua del delta del Llobregat-, zona de cria i repòs per a la fauna…). Van insistir, doncs, que el delta és molt més que uns espais naturals, i que el que es pretén defensar i protegir és la zona agrícola i els espais oberts en general, els quals només representen un 40% de la superfície totals del delta; la resta està coberta de ciment!

Els joves, vinculats a moviments juvenils de la ciutat, també van demanar un futur més sostenible econòmicament i ambiental, i van assegurar que aquest no és el tipus de ciutat que volen per al futur; a més, van denunciar el tipus de feines totalment precàries que se solen desenvolupar en comerços d’aquest estil.

Els participants van recordar que hi ha altres projectes urbanístics que amenaçen la comarca i que cal continuar treballant plegats per un delta viu de veritat.